
In mijn vorige blog noemde ik de dikke darm en het microbioom. Wat is nou precies het microbioom, waarom is een gezond microbioom zo belangrijk en wat kan je doen om deze in balans te houden?
Het microbioom van de dikke darm bestaat uit biljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels. Deze micro-organismen vormen samen een uniek ecosysteem dat een grote invloed heeft op onze gezondheid. Een gezond microbioom is essentieel voor een goede spijsvertering, immuunfunctie en zelfs onze gemoedstoestand (zie mijn blog ‘Het afweersysteem en de hersen-darm as’).
Het microbioom in de dikke darm speelt een cruciale rol bij de vertering van voedsel en de productie van voedingsstoffen. Het helpt bij het afbreken van complexe koolhydraten, vezels en andere onverteerbare stoffen die in de dunne darm niet kunnen worden verteerd. Bovendien produceert het microbioom bepaalde vitamines, zoals vitamine K en enkele B-vitaminen, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken.
De gezondheid van de dikke darm en het microbioom is nauw met elkaar verbonden. Een onevenwichtig microbioom kan leiden tot spijsverteringsproblemen, ontstekingen en zelfs chronische ziekten. Daarom is het belangrijk om het microbioom in balans te houden door middel van bijvoorbeeld een gezond vezelrijk dieet:
Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen stimuleren de groei van gunstige bacteriën in de dikke darm. Daarnaast bevatten probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt en gefermenteerde producten levende bacteriën die het microbioom kunnen ondersteunen. En prebiotica, zoals knoflook en uien, zijn voedingsstoffen die als voedsel dienen voor goede bacteriën in de dikke darm.
Verder is het belangrijk om het gebruik van antibiotica en stress te vermijden en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Lichaamsbeweging stimuleert de darmbewegingen, wat een gezonde spijsvertering bevordert.
Het kan voorkomen dat je hier al op let, maar dat je alsnog last hebt van spijsverteringsproblemen, zoals maagklachten of prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dit kan zich kenmerken in oprispingen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn of constipatie. Erg vervelend!
Komt dit door genetische belasting of krijg je misschien voedingsproducten binnen waar je overgevoelig op reageert? Welke producten zijn dit dan en waar heeft deze gevoeligheid mee te maken? De oorzaken zullen per persoon verschillen.
Herken jij je (soms of regelmatig) in bovengenoemde of soortgelijke klachten of loop jij tegen andere problemen aan? Kom je niet verder in de reguliere geneeskunde? Of wil je óók op holistische wijze aan je klachten werken? Neem dan gelijk contact met mij op! Wellicht kan ik jou helpen.