Deze holistische massagevorm werkt met essentiële oliën. Dit zijn oliën die worden gemaakt van verschillende onderdelen van geurende planten en de essentie van de plant, met al zijn eigenschappen, vertegenwoordigen. Zo heeft Rozenhout de eigenschap bindweefsel te kunnen verstevigen, kan Gember pijnstillend werken en staat Lavendel bekend om haar balanserende werking. Per persoon, afhankelijk van het klachtenbeeld en de medische achtergrond, wordt afgesteld welke olie of oliën er gebruikt worden.
Naast de werking van de essentiële oliën , bewerkstelligt de combinatie van de verschillende massagetechnieken die worden gebruikt, ontspanning en tegelijkertijd stimulatie van het hele systeem om beter te functioneren.

De massagelavendel

Er wordt een volledige of gedeeltelijke lichaamsmassage gegeven met geselecteerde essentiële oliën die zijn opgelost in een plantaardige basisolie.
De klassieke aromatherapiemassage begint doorgaans bij de rug, armen, schouders en nek, waarna de achterkant van de benen en de voeten gemasseerd worden. Na omdraaien wordt het hoofd en het gezicht gemasseerd, de hals en de bovenkant van de schouders, de buik, en afsluitend de voorkant van de benen en voeten.

De hele behandeling duurt een uur, de massage ongeveer 55 minuten.