
De manier waarop wij ademen is van invloed op fysiologische processen in het lichaam. Bij ademhalen wordt zuurstof in het lichaam opgenomen en kooldioxide afgegeven. Onze ademhaling regelt de zuurgraad in ons lijf. Als je te snel of diep ademt bij weinig lichamelijke inspanning (het zogeheten hyperventileren) wordt het zuurstofgehalte in het bloed te hoog en koolzuurgehalte te laag. De pH in het lichaam stijgt, wat klachten kan veroorzaken.
De buikademhaling staat bekend om de beste ademhalingstechniek. Je middenrif gaat hierbij naar beneden, zodat de ruimte in de borstholte groter wordt. Bij deze manier van ademhalen zet de buik een beetje uit, doordat de organen naar voren worden gedrukt. Spieren worden alleen aangespannen tijdens het uitademen. Het is een ontspannen manier van ademhalen, die kalmerend werkt. Een goede ademfrequentie ligt tussen de 6-8 per minuut in rust toestand.
In periodes van spanning of stress ga je meestal op een meer oppervlakkige, onrustige manier ademhalen. De ademhaling wordt korter en minder diep, waarbij je vaak automatisch de borstademhalingstechniek gebruikt. Hierbij worden zowel bij in- als uitademen spieren gebruikt, waardoor deze manier van ademhalen meer energie kost, inspannend is en tevens klachten tot gevolg kan hebben.
Ga eens bij jezelf na hoe jij ademt. Het kan veel zeggen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
In de praktijk kan je diverse ademhalingsoefeningen aangereikt krijgen, die je makkelijker naar een buikademhaling brengen. Een wapen tegen stress!