Het afweersysteem en de hersen-darm as

afweersysteem en microbioom

Het afweersysteem en de hersen-darm-as spelen beide een essentiële rol in ons algehele welzijn. Wat veel mensen niet weten, is dat er een nauwe relatie bestaat tussen deze twee systemen.

De hersen-darm-as is een complex netwerk van communicatie tussen de hersenen en het darmstelsel. Het omvat het centrale zenuwstelsel, het enterische zenuwstelsel (dat zich in de darmen bevindt) en de communicatie via hormonen en neurotransmitters. Deze verbinding staat bekend om het beïnvloeden van onze emoties, cognitieve functies en het reguleren van het spijsverteringsproces.

Het afweersysteem kan signalen naar de hersenen sturen en vice versa, wat invloed kan hebben op de functie van de darmen en de gemoedstoestand. Een verstoring van deze communicatie kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsstoornissen, stemmingsstoornissen en ook een verzwakt immuunsysteem.

In mijn praktijk werk ik met de 5 elemententheorie vanuit de Chinese geneeskunde. Elk element – Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water – wordt geassocieerd met bepaalde organen en functies in het lichaam. Ze zijn aanwezig in ons chakrastelsel en hebben invloed op hun functioneren. Het in balans houden van deze elementen is cruciaal voor een goede gezondheid.

Wat betreft het afweersysteem is het metaal-element de belangrijkste van de 5 elementen. Dit element heeft onder andere te maken met de longen en de dikke darm. Een gezonde longenergie is belangrijk voor een sterke afweer. Hoeveel astmapatiënten ken jij bijvoorbeeld die met regelmaat ziek zijn of zich niet lekker voelen? Een gezonde dikke darm functie draagt ook bij aan een sterk immuunsysteem. Ongeveer 70% van je immuunsysteem bevindt zich in dit orgaan, waar ook het grootste deel van ons microbioom (darmflora) zich bevindt.

Het metaal-element staat voor de kwaliteiten: Loslaten, Reiniging en Creativiteit en is in het chakrastelsel onder andere aanwezig in het keelchakra. Een directe behandeling op dit chakra, zoals magnetiseren, kan bijv. toegepast worden voor het versterken van het afweersysteem. Maar ook creatieve expressie, zoals schilderen, tekenen of zingen, kan hierop doorwerken. Creativiteit versterkt namelijk het metaal-element, wat gunstig doorwerkt op het functioneren van het keelchakra (wat staat voor (zelf)expressie, het kunnen uiten en loslaten van emoties), waardoor het emotionele welzijn wordt verhoogd. Ook verbetert dit de dikke darm functie en dus de spijsvertering, wat weer bijdraagt aan een betere afweer en een gezond hersen-darm as systeem.  
Een mooi voorbeeld vanuit de holistische visie!

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *