Het afweersysteem; Essentieel voor ons welzijn!

Mensen waarbij het afweersysteem niet goed werkt kan je in deze tijd van het jaar makkelijk herkennen. Ze kampen met hooikoorts. De laatste jaren is er een significante toename van hooikoortspatiënten wereldwijd. Door de opwarming van de aarde wordt het pollenseizoen ook nog eens langer en intenser. Geen toekomstmuziek dus!

De afbeelding hieronder is van de pollentellingdienst van het LUMC in Leiden. Deze laat zien dat op 31 Mei, 3 en 4 Juni 2023 de pollentelling van de hoog allergene Grassen-familie vele malen hoger lag dan het daggemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Niet gek dat de hooikoortssymptomen dus ook toenemen in heftigheid!

Het versterken van je afweersysteem is een belangrijke stap om allergieklachten te verminderen en, in het geval van hooikoorts, weer onbezorgd naar buiten te kunnen gaan. In mijn praktijk houd ik hierbij rekening met fysieke, mentale, emotionele en energetische aspecten van de gezondheid. Hoe staat het afweersysteem hiermee in verbinding? Ik leg het graag uit in mijn aankomende blog(s)!

Voor nu hierbij enkele nuttige tips die mogelijk bij kunnen dragen aan het versterken van je immuunsysteem en hooikoorts onder controle te houden:

1. Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals groene bladgroenten, bessen, citrusvruchten, noten en zaden. Deze voedingsstoffen kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te verminderen.

2. Vermijd voedselallergenen: Sommige voedingsmiddelen kunnen een kruisreactie veroorzaken bij mensen met hooikoorts. Als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen je symptomen verergeren, vermijd ze dan zoveel mogelijk. Vaak voorkomende voedselallergenen zijn onder andere noten, zuivelproducten, tarwe en schaaldieren.

3. Natuurlijke remedies: Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen. Lokale honing, bijvoorbeeld, kan geleidelijk de blootstelling aan pollen verminderen en je lichaam helpen om tolerantie op te bouwen. Daarnaast kunnen kruiden zoals brandnetel, kurkuma en gember ontstekingsremmende eigenschappen hebben en symptomen verlichten.

4. Ondersteunende supplementen: Bepaalde supplementen kunnen je afweersysteem ondersteunen en allergieklachten verminderen. Vitamine C, vitamine D, quercetine en omega-3 vetzuren hebben allemaal ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen.

Wil je een persoonlijk advies op deze punten of een afspraak maken voor een behandeling, dan kan je contact met mij opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *